Bár a Steam a hónap elején véget ért idei nyári kiárusítása a legtöbb felhasználó számára kellemes élménnyel végződött, hiszen a szokásosnál olcsóbban juthattak játékokhoz, egy részük számára kellemetlen - bár valószínűleg nem teljesen váratlan - eredménnyel zárult. Az elmúlt héten ugyanis a Valve játékboltjából több mint 40.000 felhasználót kizárt - ezzel új csúcsot beállítva ezen a téren.

Minderre természetesen nem ok nélkül került sor, hanem azért, mert a Steam kifejezetten erre a célra létrehozott rendszere, a VAC csaláson kapta az illetőket. A tiltások közvetlenül a nyári kiárusítás lezárultát követően kezdődtek meg, és napi átlagban a 3500-at is elérték. Az egy hét alatti 40.000-es végeredménnyel egyébként a Valva új csúcsot állított be, ami háromszorosa volt az eddigi legmagasabb, tavalyi, 15.227-es tiltásszámnak.

Nem véletlen egyébként, hogy az ilyen nagy számú tiltásra a Steam kiárusítások után kerül sor, hiszen ilyenkor rendszeresen bevásárolnak egy rakás új kulcsot azok, akik csalásokkal operálnak, illetve korábban emiatt már kitiltásra kerültek emiatt a játékokból. A frissen megvásárolt játékkulcsoknak köszönhetően egy ideig ugyanis ismét tönkretehetik mások játékát cheatjeikkel - de végül persze ezekkel is lebuknak és kizárásra kerülnek.