A Microsoft a napokban bejelentette, hogy Windows 10 rendszere ősszel érkező következő frissítése egy igen jelentős változást fog hozni a Linux-szal kapcsolatban. Az Őszi Alkotói Frissítésben ugyanis kilép a bétából és ezzel bekerül a hivatalosan is támogatott komponensek közé a Windows Subsystem for Linux (WSL).

Az eredetileg még 2016 elején bejelentett, a nyílt forrású rendszerre írt programok - sőt, bizonyos értelemben akár egy komplett Linux - futtatását lehetővé tevő alrendszer ugyan már a tavasszal megjelent Alkotói Frissítésnek - tehát a legújabb stabil Windows 10-nek - is részét képezte, ebben azonban még béta állapotú volt, és mint ilyen, használata hivatalosan nem támogatott Redmond által.

A Windows Subsystem for Linux az Őszi Alkotói Frissítésben már stabil állapotú leszA Windows Subsystem for Linux az Őszi Alkotói Frissítésben már stabil állapotú lesz

Az ősszel érkező új frissítésben azonban már stabil állapotba lép a WSL is, ami azt jelenti, hogy igénybe lehet majd rá is venni a Microsoft támogatását - illetve jelenteni a benne azonosított hibákat is. Így várható lesz, hogy ezek után számos olyan eszköz és szoftver jelenik majd meg Windows-ra is, ami eddig csak Linux-on volt futtatható, illetve használata is szélesebb körben megindul majd.

A változás rossz hír lehet a Linux számára, hiszen azt jelenti, hogy a jövőben még az eddiginél is kevesebb ok lesz a használatára.