Az AMD a közelmúltban a piacra került Threadripper processzorai ugyan az Intelénél kedvezőbb áron kínálnak igen magas teljesítményt a rajongók számára, de áruk még így is igen borsos, így beszerzésük nem jöhetett eddig szóba a legtöbb felhasználó számára. A gyártó azonban a múlt hét végén egy új, minden korábbinál olcsóbb változatot jelentett be a sorozatban, ami talán már az elérhető közelségbe hozza azt a brutálisan erős gépet építeni tervezők számára.

Az új, 1900X típusjelű Threadripper ára ugyan még mindig 549 dollár (142 ezer forint), de ez még így is jóval kevesebb, mint az eddig bemutatott 1920X, illetve 1950X modellek 799, illetve 999 dolláros ára. Bár utóbbiak 12, illetve 16 magja helyett az új lapkában csak 8 darab párhuzamos végrehajtó egység működik, de az örökli a nagy testvérek 32 MB-os gyorstárát és 2667 MHz-es DDR4-támogatását is.

Az új 1900X processzor az eddigi legolcsóbb lesz a Threadripper szériábanAz új 1900X processzor az eddigi legolcsóbb lesz a Threadripper szériában

Ráadásul, míg a korábbi modellek csak 3.5, illetve 3.4 GHz-en pörögtek alapból, az új nyolcmagos Threadripper már 3.8 GHz-en dolgozik a normál üzem részeként is. Ez azt jelenti, hogy az egyszálas feldolgozási folyamatokban még le is nyomhatja nagyobb testvéreit - bár a párhuzamosítható feladatok esetében az alacsonyabb magszám miatt nyilván elmarad azoktól. Ezen kívül mivel a Turbo módban is mindannyian 4 GHz-ig gyorsulnak csak, a rövidebb igénybevétel esetén sem kerül előnybe drágább társaival szemben.

Az új lapkával már háromtagúvá bővül az AMD Threadripper szériájaAz új lapkával már háromtagúvá bővül az AMD Threadripper szériája

Az új, olcsóbb Threadripper 1900X augusztus utolsó napjától lesz kapható, míg a drágább 1920x, illetve 1950X modellek már augusztus 10-étől ott lesznek a boltokban.