A Microsoft a Windows 10 következő frissítésében a rendszer egy olyan részét érintő módosításokat fog bevezetni, amikhez a cég két évtized óta nem nyúlt. Az Őszi Alkotói Frissítésben ugyanis a konzol az eddig alkalmazottól eltérő színekkel jelenik majd meg - a jobb láthatóság érdekében.

Bár a változás első ránézésre csak minimálisnak tűnik, valójában igen fontos fejlesztést képvisel. A Windows-ban eddig alkalmazott konzolos színsémát ugyanis még a mára teljesen elavult és kihaltnak tekinthető katódsugárcsöves (CRT) monitorok korában alkották meg, azok sajátosságainak figyelembevételével.

Balra a régi, jobbra az új színséma. A változás minimálisnak tűnik, de valójában igen fontos.Balra a régi, jobbra az új színséma. A változás minimálisnak tűnik, de valójában igen fontos.

Az ezeken a kijelzőkön még optimális színek azonban az azóta elterjedt LCD-alapú megjelenítőkön már fáradtnak és tompának hatnak, ami miatt nehezebben olvashatók a konzolablakokban megjelenő szövegek. Az új színséma bevezetése ezt a problémát oldja meg és teszi ismét élessé és élénkké a konzolos alkalmazások képernyőit a modern monitorokon is.

Az újítás már kipróbálható a Windows 10 legújabb, 16257-es build-számú Insider kiadásában - de csak akkor aktiválódik, ha a felhasználó tisztán telepíti azt. Frissítés esetén azonban kompatibilitási okokból továbbra is a régi színek kerülnek használatra, amiken az új előzetes telepítése nem változtat.

Az még nem egyértelmű, hogy ez a viselkedés az Őszi Alkotói Frissítés végleges kiadásában is így marad -e, vagy az automatikusan aktiválja majd az élesebb és élénkebb konzolszíneket a Windows 10-et már régebb óta használók számára is.