A Microsoft a Windows 10 következő kiadásában nem csak a Paint-et fogja nyugdíjba küldeni a rendszerből, de egy másik, évek óta részét képező elemétől is megfosztja majd azt. Redmond ugyanis az Őszi Alkotói Frissítésben el fogja távolítani a ReFS nevű, rendkívül ellenálló fájlrendszer támogatását is a Windows 10 szinte összes kiadásából.

A bizonyos értelemben az NTFS utódjának szánt ReFS fájlrendszert a Microsoft eredetileg még a Windows Server 2012-ben vezette be, később azonban elérhetővé vált a Windows 8.1, majd a Windows 10 részeként is. Bár alapértelmezésként a rendszer továbbra is NTFS formátumban formázza meg a köteteket, máig lehet akár ReFS formátumot is választani utóbbi helyett a rendszer Pro és Enterprise kiadásaiban.

Most még lehet ReFS-re formázni a meghajtókat a Windows 10 Pro és Enterprise kiadásaiban is, de ez a lehetőség ősszel meg fog szűnniMost még lehet ReFS-re formázni a meghajtókat a Windows 10 Pro és Enterprise kiadásaiban is, de ez a lehetőség ősszel meg fog szűnni

Ez a lehetőség azonban az Őszi Alkotói Frissítés telepítését követően meg fog szűnni, ugyanis a szóban forgó verziókból a Microsoft el fogja távolítani ezt az opciót. Ezek után az egyetlen Windows 10 amiben erre lehetőség lesz, az újonnan megjelenő csúcskategóriás kiadás, a Windows 10 Pro for Workstations lesz. (A már létrehozott ReFS köteteket a Pro és az Enterprise továbbra is tudja majd olvasni, de létrehozni akkortól már nem fogja tudni őket.)

A változás mögött nyilvánvalóan az áll, hogy a Microsoft szeretné minél több olyan, kvázi "prémium" funkciót kínálni az új szuper-Windows-ban, ami a nála gyengébb kiadásokban nem érhető el - hogy így csábítsa a feláras változat megvételére őket.

Ezt hagyományosan új fejlesztésekkel szokták megoldani - a jelek szerint azonban Redmond most inkább ahhoz a megoldáshoz nyúl, hogy korábban már támogatott funkció(ka)t irt ki az olcsóbb, gyengébb kiadásokból, hogy aztán csak a prémium Windows-ban hagyja meg őket.