A Google a héten bejelentette, hogy egy új programot indít a megbízható és a potenciálisan veszélyes Android-készülékek megkülönböztetésére. A Google Play Protect logóját csak azok a telefonok kaphatják majd meg, amik garantáltan eredeti szoftvert futtatnak, és mentesek a kémprogramoktól, és sikeresen megfelelnek egy alapos biztonsági ellenőrzésen is.

Ráadásul a minősítést elnyerő készülékekhez a Google egy speciális biztonsági alkalmazást is elérhetővé tesz majd a Play Store-on keresztül, aminek segítségével a felhasználók utólag is ellenőrizhetik, hogy nem került -e fel valamilyen kártevő azokra, illetve a telefonon lévő rendszer és alkalmazások továbbra is teljesítik -e a szigorú adatvédelmi kritériumokat.

Ezt a logót kell majd keresni az eszközök csomagolásánEzt a logót kell majd keresni az eszközök csomagolásán

A Google azt javasolja, hogy aki a jövőben új androidos készüléket vásárol, az már figyeljen majd a termékek csomagolásán a Play Protect logó jelenlétére. Amennyiben utóbbi megtalálható, úgy az adott telefon vagy táblagép átesett a Google alapos biztonsági ellenőrzésén és megfelelőnek találtatott az említett szempontokból.