Még az Apple rajongói körében is sokan meggyőződéssel hirdetik, hogy az almás vállalat az iOS újabb és újabb verzióinak kiadásával egyre lassabbá teszi a régebbi iPhone készülékek működését, hogy így ösztönözze a fogyasztókat a telefon újabb kiadásainak megvásárlására. Most a Futuremark, a legismertebb benchmark-programokat gyártó cég megnézte, hogy ez tényleg így van -e.

Ehhez egyszerűen több mint 100.000 olyan iPhone adatait gyűjtöttek össze, amiken futtatták teljesítményérő szoftverüket, majd megnézték, hogy azok változnak -e az újabb és újabb rendszerfrissítések telepítése után. Elemzésük során arra az eredményre jutottak, hogy az iOS 9, 10 és 11-es verzióinak telepítése nem okozott statisztikai szempontból szignifikáns teljesítménycsökkenést az iPhone 5s, 6, 6s, valamint a 7 típusú mobilok egyikén sem.

A Futuremark mérései szerint az újabb iOS-ek nem rontották észlelhető mértékben az iPhone-ok hardvereinek teljesítményétA Futuremark mérései szerint az újabb iOS-ek nem rontották észlelhető mértékben az iPhone-ok hardvereinek teljesítményét

Bár kisebb, néhány százalékos ingadozásokat itt-ott sikerült mérniük, ez azonban a cég szerint gyakorlatilag a mérési hibahatáron belül van. Emiatt arra a következtetésre jutottak, hogy az Apple - szemben a széles körben elterjedt teóriával - nem lassítja be a régi iPhone-ok működését az iOS újabb kiadásaival.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Futuremark programja kizárólag a hardvert: a processzor számítási teljesítményét, valamint a fizikai számítások és a grafikai megjelenítését sebességét tesztelte. Azt ugyanakkor a benchmark nem mérte, hogy pl. az egyes alkalmazások indulása, a beépített programok futtatása vagy esetleg a letöltési sebességek lassultak -e; és nem vette számításba a frissítések a memória- és a tárhelyfoglalásra gyakorolt esetleges hatásait.