Meglehetősen érdekes felvetést játszott végig egy új cikkében a Motherboard. Az online magazin ugyanis megvizsgálta, hogy némi barkácsolás révén tényleg képessé tehetők -e az egyébként méregdrága, több tíz millió forintba kerülő Tesla-k arra, hogy visszatermeljék saját árukat - úgy, hogy közben állnak.

Az ötlet arra épül, hogy a Tesla gyártója saját kútjain ingyen biztosít áramot az elektromos autók töltéséhez - ez azt energiát azonban a járművek meghajtása helyett pénztermelő tevékenységre: Bitcoin bányászatra is lehet használni. Így pedig gyakorlatilag a Tesla költségére lehet a mostanra szintén rendkívül értékessé váló kriptovaluta után kutatni úgy, hogy közben a hasznot persze már az autó tulajdonosa zsebeli be.

A csomagtartóba szerelt Bitcoin-bányával elvileg kitermelhető lehet a Tesla teljes lízingköltsége isA csomagtartóba szerelt Bitcoin-bányával elvileg kitermelhető lehet a Tesla teljes lízingköltsége is

A Motherboard számításai szerint a módszerrel havonta akár 675 dollár (177 ezer forint) haszonra is szert lehet tenni, ami már simán elég egy Tesla Model S havi lízingköltségének fizetésére is. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tulajdonosok kvázi ingyen juthatnak a méregdrága elektromos autóhoz, hiszen az folyamatosan képes megvételének, illetve használatának költségeit kitermelni.

Ugyanakkor a cikk azt is megjegyzi, hogy az autó ilyen módon történő újrahasznosítása rendkívüli mennyiségű hőt is termelne, ami miatt igazából csak használaton kívül lehetne bányásztatni vele - egyébként ugyanis a sofőr és utasa is megsülnének a tevékenység közben. Ráadásul a kalkuláció nem veszi figyelembe azt a befektetést sem, amit a bányászathoz szükséges számítási hardver beszerzése, illetve beszerelése jelentene a járműbe.

Ezen kívül az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha a módszer tényleg elterjedne, a Tesla vélhetően komoly korlátozásokat vezetne be a töltéssel kapcsolatban, és pl. megtett távolsághoz kötve azt kizárhatná, hogy az autók meghajtásán kívül más célra is felhasználják az általa ingyen, illetve nagyon olcsó biztosított energiát az élelmes, illetve kapzsi autótulajdonosok.