Azzal, hogy a robot elveszik az emberek munkáját, már régóta riogatja a sajtó a népet. A napokban azonban kiderült, hogy a robotok még ennél sokkal gonoszabb dolgokra is képesek: ugyanis állítólag tömegesen veszik el a gyerekek elől a játékokat.

Legalábbis ezt állítja az egyik amerikai szenátor, akik szerint a karácsonyi szezon beköszöntével tömegesen jelentek meg az általa "grinch botoknak" nevezett robotok, ami célja a kedvelt játékok felvásárlása. Ezek a számítógépes programok folyamatosan monitorozzák a webáruházak kínálatot, és amint látják, hogy felbukkan azokban egy keresett játék, lecsapnak rá és megvásárolják azt.

A cél természetesen az említett - egyébként is keresett - játékok hiánycikké változtatása, amitől azok beszerzési áruknál sokkal értékesebbé válnak. A felvásárolt játékokat aztán a gonosz bot-tulajdonosok a bevett piactereken adják el - de persze itt már igen komoly, néha az eredeti át többszörösét képező felárral.

A képviselő szerint a Super Nintendo NES Classic változatát pl. az eredeti, 80 dolláros fogyasztói ár helyett 13.000 dolláros (162-szeres!) áron árulják, de pl. a legújabb Barbie házat is az eredeti 300 dollár helyett már csak 1.500 dollárért (5-szörös áron) lehet megvásárolni a gonosz botok tevékenységének köszönhetően.

Ugyan jegyek esetében már létezi olyan törvény az USA-ban, ami kifejezetten megtiltja azok spekulációs céllal történő felvásárlását, a más fogyasztói cikkekre - mint pl. a játékok - azonban ez a szabályozás - legalábbis jelenleg még - nem vonatkozik. Így a gátlástalan emberek a szóban forgó botok segítségével és a játékokkal történő üzérkedés révén komoly profitra tehetnek szert, számos gyerek és persze szülő karácsonyát elrontva.