A Google, miután a múltban - a Microsoft nagy "örömére" - több alkalommal is nyilvánosságra hozott olyan sebezhetőségeket, amik a Windows-ok feltörését tették lehetővé hackerek számára, ezúttal az Apple-nek tett keményen keresztbe. A cég egyik kutatója ugyanis most egy olyan támadókódot osztott meg a nyilvánossággal, amit az iOS és macOS rendszerek legmagasabb szintű feltöréséhez lehet használni.

A most felfedett biztonsági résen át az Apple rendszereinek kernelébe lehet betörni, és ott tetszőleges kódokat végrehajtani. A hibák kihasználásához ugyan a támadóknak valamilyen módon be kell jutniuk az eszközökre, de ha ez sikerül nekik, az azok feletti teljes ellenőrzést is átvehetik.

Az egyetlen jó hír az lehetne, hogy az Apple az iOS esetében már javította a sebezhetőséget. Ez azonban csak azoknak jó hír, akik nem akarják iPhone-jukat a jailbreak-elés segítségével az almás vállalattól függetleníteni. Ugyanis a biztonsági rés végre erre is lehetőséget ad számukra - de nyilván csak akkor, ha még nem frissítettek az új, immár javított iOS 11.2 verzióra.

Ők napokon belül számíthatnak arra, a régóta várt jailbreak programra, aminek segítségével akár a legújabb, idén megjelent iPhone-ok korlátjait is fel tudják majd teljes mértékben oldani.