Meglehetősen vitatott - bár egyértelműen modern - módszerét választotta egy amerikai állatvédelmi szervezet a hajléktalan-probléma kezelésének. A San Francisco-i SPCA ugyanis egy K5-ös robotot állított üzembe főhadiszállásán, hogy az folyamatos járőrözésével akadályozza meg a szervezet által nem kívánatosnak tartott személyes letoborzását az épület előtti járdán, illetve parkolóban.

A robot a jelek szerint kiválóan ellátta feladatát - az SPCA szerint ugyanis nem sokkal üzembe állítását követően eltűntek a hajléktalanok táborai, illetve az általuk hátrahagyott szemét és tűhegyek is. Ugyanakkor a környéken lakók közül is egyesek panaszkodtak a robotokra, amik szerintük támadólag léptek fel velük szemben és kutyáikat is agresszióra sarkallták.

A K5-ös robot állítólag sikeresen űzte el a hajléktalanokat az SPCA központjának környékérőlA K5-ös robot állítólag sikeresen űzte el a hajléktalanokat az SPCA központjának környékéről

Az akció ezen kívül nem nyerte el a városi tanács tetszését sem, ami arra utasította az állatvédőket, hogy hagyjanak fel a hajléktalanok robotikus elűzésével. Szerintük ugyanis a robotok bevetése az utcákon és a parkolóban önkényes területfoglalást és engedély nélküli robotüzemeltetést testesít meg, ami napi 1000 dolláros büntetést von maga után.

Az SPCA végül eltávolíttatta a robotot az azt készítő és forgalmazó Knightscope-pal, amíg nem sikerül a szerkezet jogállását tisztázni, illetve a megfelelő engedélyeket beszerezni. Ugyanilyen típusú robotokat egyébként korábban már a Microsoft is "hadrendbe" állított főhadiszállásán, illetve a szerkezet egy példánya a közelmúltban azért került be a hírekbe, mert "öngyilkos" lett egy bevásárlóközpontban, ahol a helyi medencébe vetette magát.