Egy történet, amit mindeddig csak sci-fi filmekből ismertünk, a napokban véres valósággá vált. Egy orosz férfi ugyanis tényleg halálát lelte a virtuális valóságban - abban a környezetben, aminek elvileg biztonságosabbnak kellene lennie a való világnál.

A 44 éves áldozatot egy VR-játék közben érte a halál, ami pont azért következett be, mert a számítógép által teremtett világban tartózkodott. Az orosz férfi ugyanis a VR-sisak viselése közben nem látta valódi környezetét, ahol is belebotlott és ráesett egy, a lakásában található üvegasztalra, ami olyan fejsérüléseket okozott neki, amik végül végzetesnek bizonyultak.

Ugyanakkor az ügyben eljáró orvosszakértő szerint a férfi túlélhette volna az eredeti balesetet, ha nem folytatja a játékot a virtuális valóságban, hanem inkább ellát(tat)ja sebét. Az illető ugyanakkor sajnos a jelek szerint nem hagyta abba az egyébként a Star Wars univerzumban játszódó játékot, és így végül olyan vérveszteséget szenvedett, ami a halálához vezetett.

Az nem egyértelmű, hogy az áldozat a VR-világba történő belefeledkezés, illetve a VR-sisak viselése miatt eleve nem is vette észre a halálát okozó sérülését, vagy csak rosszul ítélte meg annak súlyosságát, és ez vezetett a tragédiához. Az ugyanakkor mindkét esetben vitathatatlan, hogy a virtuális világnak igen jelentős szerepe volt a férfi halálában.