A vezeték nélküli eszközök gyártóit egyesítő Wi-Fi Alliance a Las Vegas-i CES-en jelentette be az általa gondozott drótnélküli kommunikációs szabvány következő generációját. Az új WPA3 protokoll a közelmúltban gyengének találtatott WPA2-nél sokkal erősebb titkosítást fog használni, aminek köszönhetően remélhetően lehetetlen lesz majd azt belátható időn belül feltörni.

A WPA3 legfontosabb újítása, hogy elődjével szemben nem egységes, hanem minden eszköz esetében külön-külön titkosítókulcsot használ. Így hiába is sikerül majd valamilyen gyengeség nyomán egy-egy kommunikációs csatorna rejtjelezését megtörni, ez nem fogja lehetővé tenni az adott vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó más eszközök, illetve felhasználók jeleinek visszafejtését is.

Ezen kívül az új protokoll védeni fog az ún. brute force, illetve szótár-alapú támadásokkal szemben is, amikben egyszerűen a leggyakoribb, illetve legvalószínűbb kombinációk végigpróbálgatásával próbálják meg a hálózat hozzáférési jelszavát kitalálni. Ennek a WPA2-ben csak a rendelkezésre álló idő, illetve a beállított jelszó bonyolultsága vetett gátat - az új protokoll azonban nemes egyszerűséggel le fogja tiltani egy idő után azokat az eszközöket, amik túl sokszor próbálnak meg rossz jelszóval fellépni.

Az első, a WPA3-at is támogató hálózati eszközök és adapterek megjelenése az idei év során lesz várható.