Pár nappal az után, hogy elkezdték elönteni az internetes fórumokat a felhasználói visszajelzések az Intel processzorok egy veszélyes hibáját korrigálni próbáló foltok negatív hatásairól, a Microsoft is elismerte, hogy valóban jelentős mértékű lassulás is észlelhető lehet akár otthoni konfigurációkon is a frissítések telepítése után. A cég szerint a probléma elsősorban a Haswell és az azt megelőző, tehát 3-4 évesnél régebbi Intel chipeket, valamint a szintén régebbi Windows verziókat használókat érinti.

Ennek oka az, hogy a Skylake és újabb processzorokban az Intel már továbbfejlesztette a szóban forgó biztonsági problémát okozó spekulatív futtatást, és jobban szabályozhatóvá tette annak működését. Így az ezekkel szerelt gépeken a modern operációs rendszer meg tudja csinálni, hogy csak a veszélyes, problémás esetekben korlátozza a szóban forgó technológia működését, míg egyébként és olyan helyeken, ahol az nem jelenti biztonsági kockázatot, hagyja azt és annak a végrehajtást gyorsító hatásait érvényesülni. Régebbi processzorok és rendszerek esetében azonban nincs lehetőség ilyen finomhangolásra, így komolyabb lassulásra kell számítani.

A Microsoft pontos számokat - érthető okokból - nem közöl, hanem annyit mond, hogy a Skylake és újabb processzort, valamint Windows 10-et használók általánosságban és százalékban kifejezve egy jegyű teljesítményvesztéssel számolhatnak. Ugyanakkor a régebbi (2015 és az előtti) korszakból származó processzorokkal szerelt gépekben már ennél komolyabb, a felhasználók által közvetlenül is jól érzékelhető lehet az Intel processzorok tervezési hibáinak kihasználásától megvédeni hivatott foltok lassító hatása.

A legkomolyabb sebességcsökkenéssel az említett időszaknál régebbi processzorokon Windows 7-et vagy 8-at futtatóknak kell számolniuk. Ők szinte biztosan mind maguk is lassabbnak fogják érezni gépeik működését a folt telepítése után, a szintetikus benchmarkok eredményeitől függetlenül is. Ugyancsak komolyan lehetnek érintettek a Windows Server-t futtatók is, akik az újabb processzorok esetében is jól észlelhetően alacsonyabb teljesítménnyel lesznek kénytelenek ezek után megelégedni.