Bár a Microsoft a Windows 10 kiadásakor azt ígérte, hogy ez lesz az utolsó - bár folyamatosan frissülő - verziója operációs rendszerének, ez a jelek szerint mégsem lesz így. Redmond ugyanis - egyelőre még titokban - egy teljesen új alapokra helyezett, modern Windows-utód kiadásán dolgozik "Polaris" kódnév alatt.

Legalábbis így tudja a Windows Central, aminek információi szerint az új rendszert kifejezetten a modern PC-kre fogja tervezni a Microsoft, és eldob benne számos, a szoftvercsalád korábbi változataiból hozott, de mostanra részben vagy teljesen elavult kényszerű örökséget. Ezen nyugdíjazott technológiák között első helyen van a régi, ún. Win32-es API, és ezzel együtt a klasszikus, natív asztali programok is, amik helyét teljes mértékben az ún. UWP-s programok veszik majd át, amik minden eszközformátumon képesek működni.

Ugyanakkor ez - kicsit ellentmondásos módon - nem jelenti majd azt, hogy az új rendszer alól egyáltalán nem lesznek használhatók a régebbi, klasszikus alkalmazások is. Azok ugyanis - bár bizonyos korlátozásokkal, de - egy távoli virtualizációs technológia révén továbbra is futtathatók lesznek Polaris alól is, kicsit hasonló ahhoz, mint ahogy anno a Windows 7 esetében is megoldott volt ez az XP móddal.

Mindezek ellenére a Windows 10-ről nem lehet majd a megszokott módon - a beállítások és az alkalmazások megtartása mellett - frissíteni az új rendszerre, hanem teljesen frissen kell telepíteni majd azt. Ez az otthoni felhasználók legtöbbje számára valószínűleg nem túl nagy probléma, de főleg üzleti környezetben problémát jelenthet majd.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a hírek szerint a Microsoft a Polaris kiadása után is meg fogja tartani - legalábbis egy ideig - a Windows 10-et is, aminek köszönhetően azok a felhasználók, akik nem akarnak az új rendszerre áttérni, megmaradhatnak majd utóbbinál is.

Azt, hogy a Microsoft mikor jelentheti, illetve mutathatja be az új Polaris rendszert, egyelőre nem lehet tudni - de jelenleg a legvalószínűbbnek egy 2019-es leleplezés tűnik.