Első hallásra furcsa, sőt, már-már botrányos kísérletre szánta el magát a napokban a New York Times egy, amúgy köztiszteletben álló újságírója. Nick Wingfield ugyanis ravasz tervet eszelt ki, hogy megpróbáljon ellopni valamit az Amazon a hét elején megnyílt kassza nélküli boltjából.

A teljesen új típusú áruházban nem kell távozáskor a magunkhoz vett árucikkeket egy futószalagra rakni vagy beszkennelni, mert kamerák és szenzorok százai figyelik, hogy mit veszünk le a polcokról - és a bolt elhagyásakor automatikusan kiszámlázzák azt nekünk. Wingfield azonban egy ravasz trükkel megpróbált az új okosáruházat átverni, és abból valamit fizetés nélkül eltulajdonítani.

Az Amazon új, kassza nélküli Go boltja Seattle-benAz Amazon új, kassza nélküli Go boltja Seattle-ben

Ennek lényege az volt, hogy egy szatyorral még az előtt lefedte a meglovasítani kívánt árut (egy doboz kólát), mielőtt levette azt volna a polcról - hogy így akadályozza meg a kamerákat a "vásárlás" érzékelésében. Ezek után a hóna alá csapta a cuccot, majd sietve távozott a boltból.

Legnagyobb meglepetésére azonban szinte a kilépés pillanatában egy üzenetet kapott, amiben az Amazon megküldte neki a számlát a kóláról - egyértelművé téve a kísérlet elbukását és azt, hogy nagyon nem egyszerű dolog lopni az új áruházból.

A kísérlet kudarcot vallott - az Amazon kilépéskor azonnal leszámlázta az "ellopott" kólát az újságírónakA kísérlet kudarcot vallott - az Amazon kilépéskor azonnal leszámlázta az "ellopott" kólát az újságírónak

Bár a kísérlettel első körben az Amazon új boltja bizonyított, egyelőre még kérdés, hogy még ravaszabb trükkökkel nem lehet -e majd átverni az áruházat. Ezt a következő hónapokban biztosan sokan megpróbálják majd - olyanok is, akik Wingfielddel szemben ehhez nem rendelkeznek az Amazon engedélyével.

Az, hogy ezeket a kísérleteket az Amazon áruháza miként tudja majd megakadályozni, alapvetően határozza majd meg, hogy a technológiát a cég újabb boltokban is bevezeti -e, illetve, hogy más kereskedők is nyitnak -e majd esetleg hasonló irányba.