Érdekes megoldást kínál a mobilfüggőség problémájára egy, norvég kutatók által létrehozott alkalmazás. Ugyanis miközben szinte minden társa jellemzően arra próbálja meg rávenni a felhasználót, hogy minél több időt töltsön el vele, a Hold azt jutalmazza meg, ha nem használjuk - nem, hogy őt, de még okostelefonunkat sem.

A program a reggel 7 és este 11 közötti időszakban minden 20 percért, amikor nem nyúlunk a mobilhoz, 10 pontot ír jóvá a felhasználó virtuális számláján. Utóbbi aztán a pontokat gyakorlatilag kedvezményekre, sőt, gyakorlatilag pénzre is válthatja, az alkalmazás programjához csatlakozó vállalkozásokban és üzletekben.

Pl. egyes mozik fél áron adnak jegyet 60 pontért (azaz 2 órányi mobilmellőzésért), az Amazon pedig mindjárt kb. 1800 forintnak megfelelő értékű vásárlási utalványt ad annak, akinek sikerül 1000 pontot összegyűjtenie (azaz, 33 óráig nem érinteni a készülékét). Hallgatók a pontokat egyes egyetemi könyvtárakban jegyzetek vásárlására is felhasználhatják, és van olyan automata is, aminél a kávéért lehet a pontokkal fizetni.

A Hold-ot a skandináv országokban már állítólag 120 ezernél is többen használják, az alkalmazás pedig most Nagy-Britanniában is elérhetővé vált 1a0 egyetem hallgatói számára. Ugyanakkor sajnos a program magyarországi bevezetéséről sajnos nincs hír - így mi a mobilfüggőséggel szembeni harcben egyelőre kizárólag önmegtartóztatásunkra hagyatkozhatunk.