A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy egy újabb elemmel bővítette azon Linux-disztribúciók számát, amiket közvetlenül alkalmazásboltjából lehet letölteni és telepíteni Windows 10 rendszere alá. Az Ubuntu és a SuSE mellett így mostantól az elsősorban biztonsági és adat-visszaállító eszközeiről ismert Kali Linux-ot fel lehet rakni a redmondi rendszerre.

Akárcsak a másik két, már korábban elérhetővé váló társai esetében, a Kali futását is a Windows 10 új WSL alrendszere biztosítja. A Microsoft által még tavaly nyáron, az évfordulós frissítés részeként elérhetővé tett bővítés a Linux kernelt emulálja a Windows rendszermag felett, és ennek révén teszi lehetővé az eredetileg a nyílt forrású rendszerre épülő alkalmazások és környezetek működését - szinte változtatás nélkül - a Windows 10-ben is.

A Kali Linux a Windows 10 alattA Kali Linux a Windows 10 alatt

Ugyanakkor az új Linux disztribúció telepítését csak azoknak lehet javasolni, akik tudják mit csinálnak. A Kali-t ugyanis egyrészt nem mindennapi felhasználásra tervezték; másrészt biztonsági eszközei miatt gyakran vált ki téves riasztásokat a Windows-ra telepített vírusirtó alkalmazásokból - így használata emiatt is problémásabb.

A Kali Linux on WSL-t a Microsoft Store-ból lehet letölteni és futtatni, a Windows Subsystem for Linux aktiválását követően.