A Microsoft kedden bejelentette, hogy Windows 7 és 8.1 rendszerekhez is elérhetővé tette azokat a foltokat, amik az Intel és AMD processzoraiban az év elején ismertté vált súlyos sebezhetőségek kihasználását gátolják meg. A Spectre és Meltdown sérülékenységek elleni javítások a Windows 10-et használók számára már március eleje óta letölthetők voltak, de mostantól a régebbi - de még támogatott - Windows rendszerek használói is hozzájuk juthatnak.

A foltok telepítésével azok a gépek és konfigurációk is védetté tehetők a sebezhetőség kihasználásával szemben, amikhez gyártójuk nem adott ki megfelelő firmware-, illetve BIOS-frissítést. A most elérhetővé vált patch-ek ugyanis ugyanazokat az Intel által kiadott, javított mikrokódokat töltik be a processzorokba, amiket amúgy már előbbieknek kellene a gépek bekapcsolását követően.

A Microsoft egyébként közölte azt is, hogy megszüntette azt a kompatibilitásvizsgálatot is, ami megakadályozta a szóban forgó foltok települését az olyan esetekben, amikor nem lehetett egyértelműen azonosítani, hogy a gépre került -e újabb, a javításokkal már kompatibilis vírusirtó telepítésre. Korábban ez megakadályozhatott egyes Windows 7 és 8.1 rendszereket abban, hogy egyáltalán bármilyen frissítést kapjanak a sebezhetőségek januári elejei ismertté válását követően, ha semmilyen vírusvédelmi megoldás nem volt használatban rajtuk.