Bár az elmúlt évtizedek során már megszokhattuk, hogy számítógépeink egyre kisebb és kisebb méretűvé válnak, és ma már rendkívül kis méretbe is tetemes számítási kapacitás tudunk belezsúfolni, még így is meglepő lehet az IBM egy friss bejelentése. A cég ugyanis hétfőn bejelentett egy olyan számítógépet, aminek mérete egy nagyobb szem sóéval vetekszik - miközben egy PC erejét kínálja a számítási feladatok terén.

Természetesen utóbbi alatt nem egy mai bivalyerős konfigurációt, hanem az IBM megfogalmazásában: egy a '90-es évekből származó x86-os masinát kell érteni. Az alig 1x1x milliméteres számítógép olyan pici, hogy egy emberi ujjbegyre akár 64 darab is elfér belőle egy négyzetrácsba rendezve.

A képen nem egy, hanem mindjárt 64 darab látható az IBM új, szuperapró chipjéből, egy emberi ujjbegyenA képen nem egy, hanem mindjárt 64 darab látható az IBM új, szuperapró chipjéből, egy emberi ujjbegyen

Az IBM szerint a chip a jövőben - beágyazott formában - szinte minden termékbe beépítésre kerülhet majd, az ékszerektől kezdve az alkatrészeken át egészen az élelmiszerekig, amikben például az eredet ellenőrzésére lehet majd használni őket.

A teljes számítógép mérete alig 1x1 milliméter, ami akkora, mint egy nagyobb sószemA teljes számítógép mérete alig 1x1 milliméter, ami akkora, mint egy nagyobb sószem