Bár a Windows 10 korábban Tavaszi Alkotói Frissítésként emlegetett verzióját a Microsoft nyilvánvalóan már márciusban ki szerette volna adni, most úgy tűnik, hogy a frissítés talán még áprilisban sem fog megérkezni. A szoftverben - aminek kiadását korábban egy fatális bug miatt elhalasztották - ugyanis ismét sikerült egy komoly problémát azonosítani, ami miatt még tovább csúszhat publikálása.

Legalábbis így tudja a WccfTech, aminek információi szerint Windows Vezérlőpultját váltó Gépház (Settings) alkalmazásban sikerült ezúttal egy igen súlyos hibára lelni. A konfigurációs segédeszközben ugyanis egyszerűen nem lehet megnyitni a rendszer alapértelmezett programjainak listázását, illetve kiválasztását lehetővé tevő lapot, mert az végzetes hibával elszáll.

A bugot állítólag viszonylag sok eszközön lehet reprodukálni a Windows legújabb, 17134-es build-számú előzetesében, amit jelenleg bármelyik, a gyors frissítésre gyűrűre feliratkozott Insider felhasználó le tud tölteni. Ugyanakkor érdekes módon a következő utáni, 5-ös számú Redstone frissítés legújabb előzetesében esetében nem található meg, ami arra utal, hogy a Microsoft azt - szándékosan vagy szándékolatlanul - már javította.

Az egyelőre még kérdés, hogy a probléma miatt a Microsoft ismét eltolja -e Windows 10 már így is késő frissítésének kiadását, vagy azt egy utólag feltelepítésre kerülő folt révén ártalmatlanítja. Ez a bug - szemben a korábbival - nem látszik alapvetően veszélyeztetni a Windows 10 installációját, így akár a rendszer által a telepítési folyamat végén automatikusan letöltésre kerülő frissítések révén is megoldható lehet.

Mindenestre ha a Microsoftnak nem sikerült az új verziót az elkövetkező másfél hétben kiadni, valószínűleg ismét kénytelen lesz ismét átnevezni azt, és 2018 Áprilisi Frissítés helyett immár 2018 Májusi Frissítés néven megjelentetni.