Egy, a híradásainkban már többször szereplő robotokat gyártó cég a napokban furcsa ötlettel állt elő. A Knightscope szerint ugyanis érdemes lenne az amerikai iskoláknak egy-egy példányt beszerezniük az ő "robotzsaruikból", mert azok segítségével a jövőben megakadályozhatnák az újabb iskolai lövöldözéseket.

A cég erre a célra K5-ös robotját ajánlja az oktatási intézményeknek, ami azon kívül, hogy teljesen önállóan tud bejárni akár viszonylag nagy területet is, hangérzékelő, tárgy- és arcfelismerő, sőt, infrakamerás áramkörökkel is fel van vértezve. Ezek segítségével - állítja a cég - a robot könnyen azonosíthatná az iskola területén a gyanús behatolókat.

A Knightscope robotjaiban látja az iskolai lövöldözések problémájának megoldásátA Knightscope robotjaiban látja az iskolai lövöldözések problémájának megoldását

Bár a K5 - hála istennek - nincs felszerelve saját fegyverrel, a gyanús tevékenység észlelése esetén riaszthatná az iskola biztonsági szolgálatát vagy a hatóságokat, akik így megakadályozhatnák a potenciális lövöldöző behatolását az intézménybe, illetve azt, hogy ott felkészületlenül érje a bent tartózkodókat.

A Knightscope az iskolai robotzsaruk elterjedésének megindulása érdekében most egy pályázatot hirdetett, amiben azt kéri a diákokat, hogy írják meg neki, hogy iskolájuk milyen módon tudná hasznosítani K5-ös egységeiket a biztonság növelése érdekében.

A nyertes pályázók intézményei számára a cég 2 év alatt összesen 500.000 dollár értékben fog szolgáltatásokat biztosítani - vélelmezhetően elsősorban robotjai kölcsönzése formájában, és nyilván azt remélve, hogy a kezdeményezés megtetszik majd más iskoláknak is, akik szintén befizetnek párra biztonsági robotjaik közül.