A Microsoft csütörtökön leleplezte, hogy immár egy saját maga által kifejlesztett mesterséges intelligenciát alkalmaz a Windows 10-es frissítések terjesztésében. A cég azt állítja, hogy a mérések és visszajelzések alapján a gépi intelligencia jelentős mértékben gyorsította fel a Windows Update működését, ráadásul a felhasználók is kevesebb problémával találkozhatnak neki köszönhetően.

Redmond az új AI-t már a tavaly októberben megjelent Őszi Alkotói Frissítés terjesztésében is felhasználta, de akkor még csak a gépek egy részén, egy korlátos teszt keretében. A most tavasszal kiadott Áprilisi Frissítés esetében azonban már teljes mértékben erre bízta annak eldöntését, hogy melyik gépek és milyen ütemben kapják meg a Windows 10 új verzióját.

A Microsoft elmondása szerint a mesterséges intelligencia folyamatosan figyeli azt, hogy milyen gépeken jelentkezik valamilyen probléma a frissítés során vagy váltanak vissza a felhasználók utólag a korábbi verzióra - majd automatikusan megállapítja a közös jellemzőit az érintett konfigurációknak, és azokon egyelőre letiltja, illetve elhalasztja az új Windows 10 letöltését, amíg a problémát Redmond el nem hárítja.

A rendszer például az Áprilisi Frissítés esetében is észrevette, hogy az Avast vírusirtót futtató gépeken a frissítés használhatatlan állapotba hozhatja a Windows 10-et, ezért letiltotta az új verzió terjesztését az érintett gépekre. Később, amikor a Microsoftnak sikerült azonosítania és az Avasttal közösen megoldania a hibát, a tiltás feloldásra került, és az új Windows 10 a korábban problémás gépekre is elkezdett feltelepülni - immár gond nélkül.

A Microsoft egyébként közölte azt is, hogy a Windows 10 aktív felhasználóinak száma mostanra megközelíti a 700 milliót is, ami közel 200 millióval több, mint ahány gépen tavaly ilyenkor működött az új operációs rendszer.