A Facebook a héten egy kellemes meglepetéssel szolgált azon Instagram-felhasználók számára, akik kicsit már öregecske, lassuló készüléken futtatják a népszerű alkalmazást. A cég ugyanis képmegosztó alkalmazásából egy olyan változatot adott ki, ami annak teljes értékű társánál jóval kevesebb tárhelyet és memóriát eszik - így fürgébben fut a nem éppen csúcskategóriás telefonokon is.

Az Instagram Lite a "nagy" Instagram képességei közül az összes legfontosabbat kínálja - így természetesen képeket lehet megosztani vele, támogatja a Stories funkciót és Explore fül is van rajta; sőt, még filterezni is lehet benne a képeket. Ugyanakkor nincs benne meg a teljes értékű Instagram üzenőfunkciója, videóchatelésre sem alkalmas, és mozgóképek feltöltését sem teszi lehetővé a képfolyamba.

Az Instagram Lite a legfontosabb funkciókat mind tartalmazza, de sokkal kevesebb erőforrást eszikAz Instagram Lite a legfontosabb funkciókat mind tartalmazza, de sokkal kevesebb erőforrást eszik

Az egyetlen rossz hír, hogy az alig fél megabájtot elfoglaló Instagram Lite-ot egyelőre csak a mexikói felhasználók tudják letölteni, és csak androidos készülékeikre. Ugyanakkor várható, hogy egy rövid tesztüzem után az alkalmazást a Facebook világszerte minden Instagram-felhasználó számára elérhetővé teszi majd - köztük a magyar közönség részére is -, és az app talán iOS-re is meg fog jelenni.