[Picodi] Szeptember 12-én az Apple Inc. piacra dobta legújabb készülékét, mely egyúttal a legdrágább okostelefonja is. Ez nem más, mint az iPhone XS Max. A Picodi adatelemző csapata górcső alá vette, hogy hány napot kell egy átlagos (KSH adatai alapján, további 41 országhoz viszonyítva) magyarnak dolgoznia ahhoz, hogy megvehesse magának az Apple új csodáját.

Sokan azt gondolnák, hogy Amerikában a legjobb a kereset/telefon ár arány, hiszen ez az egyik legnépszerűbb piaca az Apple-nek. Ugyanakkor a cég kutatásaiból kiderült, hogy az Apple legújabb termékei iránt az olyan fejlődő országokban is igen nagy a (fizetőképes) kereslet, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Átlagban ennyi időtt kell dolgozni a világ különböző országaiban az új iPhone-ok áráértÁtlagban ennyi időtt kell dolgozni a világ különböző országaiban az új iPhone-ok áráért

Mi a helyzet a világ többi pontján? Svájcban átlagosan 5.1 napot, Luxemburgban valamivel kevesebb mint 7 napot, Norvégiában 7.5 napot kell dolgozni egy új IPhone-ért. Szintén viszonylag kicsi a ledolgozandó napok száma az Egyesült Arab Emírségekben, itt 7.6 napnyi munkabérből már futja egy ilyen készülékre. Amerikában azonban 8.4 napnyi fizetés kell, hogy valaki egy új IPhone-t vásároljon.

Világszerte már ismertek az árak, Magyarországon a legújabb modell 399990 forintba fog kerülni. Követve a KSH felmérését könnyedén kiszámolható: ha a havi átlagkereset nettó 215700 forint (bruttó 324400), akkor (21 munkanappal számolva egy hónapban) 38.9 napot kell ledolgozni egy új IPhone telefonért. De vajon mely országban kell még ennél is többet dolgoznia annak, aki egy ilyen készüléket szeretne venni?

A Picodi felméréséből kiderült, hogy A Fülöp-szigeteken 156 napnyi munkabér szükséges hozzá, de Pakisztánban sem sokkal könnyebb megkeresni a telefonravalót. Ott ugyanis 88 munkanap fizetését kell ehhez összespórolni.

A Picodi elemzése a hivatalos iPhone XS 64Gb árait és a 42 ország hivatalos (bruttó/nettó fizetésekről szóló 2017-es, vagy a legfrissebb/már publikált) statisztikai adatokat vette alapul.