A Google hétfőn kénytelen volt elismerni, hogy éveken keresztül szivároghattak ki érzékeny információk tőle felhasználóiról Google+ közösségi oldala egy programozási felületén át. A keresőóriás ugyan tudott a problémáról, de úgy döntött, hogy eltitkolja azt - és csak most ismerte el annak meglétét, miután a Wall Street Journal egy leleplező cikket jelentett meg róla.

A biztonsági hibának köszönhetően hackerek megtudhatták a Google+-on át a felhasználók nemét, korát, email-címét, sőt, kapcsolati állapotát és lakhelyét is, valamint képeiket is letölthettek róluk, akkor is, ha ezek hozzáférhetősége privátra volt állítav. A biztonsági rés - ami 2015 óta egészen idén tavaszig ott tátongott a közösségi oldalon - a Google szerint fél milliónál is több felhasználójukat érinthette.

A problémát a Google idén márciusban vette észre, de úgy döntött, hogy szép csendben javítja ki azt, anélkül, hogy a nyilvánosságot tájékoztatná erről. A WSJ forrásai szerint azért, mert az incidens ismertté válása csorbát ejtett volna a cég hírnevén, ráadásul akár hatósági vizsgálódás alapját is képezhette volna.

A Google eljárása az ügyben különösen annak tükrében visszás, hogy a keresőóriás egyébként más gyártók termékeiben felfedezett hibákat kíméletlenül nyilvánosságra hozza Project Zero kezdeményezése keretében, sokszor még akkor is, ha azok nincsenek kijavítva, és így ezzel veszélybe sodorja az érintett szoftverek felhasználóit. Saját közösségi oldala esetében ugyanakkor a jelek szerint még akkor sem volt hajlandó tájékoztatni felhasználóit a saját biztonsági hibájáról, amikor azt már kijavította.

A cég ezen kívül - miután évekig azzal kérkedett, hogy milyen sok száz millióra rúg a Google+-felhasználók száma - most megpróbálta azzal a szőnyeg alá söpörni a problémát, hogy közölte: közösségi oldalát szinte senki nem használja. A cég illetékesei szerint ugyanis a felhasználók "90%-a csak kevesebb, mint 5 másodpercig" lép be alkalmanként a Google+-ra.

Mindenesetre a Google a botrány kirobbanását követően bejelentette, hogy végleg bezárja a Google+-t. A webezők így már csak 10 további hónapig "élvezhetik" az egykor Facebook-gyilkosnak szánt közösségi oldalt, ami 2019 augusztusában fog véleg elérhetetlenné válni számukra.