A Windows 10 a most várt Októberi Frissítését követő kiadása egy olyan új fejlesztéssel fog érkezni, ami még az eddigieknél is sokkal biztonságosabbá teszi majd a vezeték nélküli hálózatok használatát. A jelenleg 19H1 kódnéven fejlesztett új verzió ugyanis már tartalmazni fogja az év elején véglegesített WPA3 protokoll támogatását is.

Legalábbis erre utaló nyomokat fedeztek fel a rendszer legújabb előzetes kiadásához készült fejlesztőkészletben szemfüles szakemberek, akik észrevették, hogy abban két új konstans is megjelent a rendszer egyik hálózati programozási felületében. A WPA3, illetve WPA3SAE nevű azonosítók egyértelműen az új, szuperbiztonságos hálózati titkosítási protokollra mutatnak, és arra, hogy az már elérhető lesz a Windows 10 jelenleg jövő tavaszra várt frissítésében.

Utóbbi megjelenése ugyanakkor nem csak biztonsági, de használhatósági szempontból is kedvező változás lesz majd. A WPA3 ugyanis nem csak gyakorlatilag lehetetlenné teszi a hackerek számára a vezeték nélküli hálózatokon folyó kommunikáció megfejtését, de egyszerűsíti is a képernyővel nem rendelkező okoseszközök csatlakoztatását azokra a legitim felhasználók számára.

Az egyetlen rossz hír, hogy az új protokollban rejlő lehetőségek kihasználásához nem lesz elég a Windows-t frissíteni, hanem a routereket és más hálózati eszközökkel is ezt kell majd tenni, illetve újra kell majd cserélni őket - olyanokra, amik már szintén támogatják a WPA3 használatát.