A Google a héten egy olyan új fejlesztés bevezetését jelentette be Android rendszere - illetve az azon futó Play szolgáltatások - működésébe, ami a rendszer egyik legidegesítőbb sajátosságát fogja orvosolni. Neki köszönhetően ugyanis a jövőben már akár működés közben is tudnak majd a telepített alkalmazások frissülni, és nem lesz szükséges, hogy ennek megkezdéséhez "kidobják" először a felhasználót, illetve bezárásra kerüljenek, azonnali hatállyal.

Ehelyett az új fejlesztésnek köszönhetően az alkalmazások frissítései a háttérben, a program használatának folytatása közben töltődhetnek majd le, miközben a felhasználó tovább dolgozhat majd velük, illetve befejezheti a megkezdett dolgokat bennük. Aztán ha ezzel végzett és kilép az app-ból, ekkor - illetve annak következő indításakor - fognak majd csak a frissítések ténylegesen is telepítésre kerülni; azaz, akkor, amikor már nem zavarják a használatban a készüléktulajdonost.

Ugyanakkor az új frissítési mód a jelek szerint nem fog életbe lépni minden alkalmazás esetében, csak azoknál, amiket a fejlesztőik felkészítenek az ilyen helyzetek kezelésére. Utóbbiak egyébként mostantól a másik oldalon a kritikus fontosságú módosítások - pl. súlyos biztonsági hibák javítása - után kikényszeríthetik majd programjaik frissítését is, amik ezek után teljesen megtagadhatják majd a működést addig, amíg a felhasználó nem lesz hajlandó letölteni belőlük a legújabb, immár javított változatot.

A Google egyelőre nem közölte, hogy az új frissítési lehetőségek pontosan mikor fognak megjelenni a rendszerben, de állítólag zárt körben már teszteli azokat kiemelt partnereivel - így nem kizárt, hogy egyes, igen népszerű alkalmazásokban már mostanában találkozhatnak az új frissítési szisztémával a felhasználók.