Miközben a Microsoft arra készül, hogy aztándemostmártényleg kiadja Windows 10 rendszer következő, Októberi Frissítés fantázianevű verzióját, világszerte újabb problémáról számolnak be a rendszerrel kapcsolatban a felhasználók. Ezek szerint ugyanis a Windows 10 Pro telepítések minden ok nélkül elkezdenek "visszabutulni" a szoftver kisebb tudású, Home kiadására.

A panaszokban ezen a ponton az egyetlen közösnek az tűnik, hogy a probléma csak olyan telepítéseket sújt, amiket eredetileg a Windows egy korábbi (pl. 7 vagy 8.x) kiadásainak Pro vagy Professional változatáról frissítettek a Windows 10 Pro-ra, az ezt lehetővé tevő programban. Az érintett rendszerek a beszámolók szerint egészen idáig - tehát éveken keresztül - probléma nélkül működtek, majd most hirtelen "megbolondultak", és elkezdtek visszavedleni az egyszerűbb és kevesebb funkciókat kínáló Home változatra.

A hiba miatt a Windows 10 Pro valamiért Home kiadássá akar átalakulniA hiba miatt a Windows 10 Pro valamiért Home kiadássá akar átalakulni

A Microsoft állítólag már tud a problémáról, és a felhasználók elmondása szerint a cég támogatási vonalán azt mondták nekik, hogy azt a cég szervereinek valamilyen üzemzavara okozhatja. Ugyanakkor hivatalos állásfoglalás egyelőre nem érhető el az ügyben, és azt sem lehet tudni, hogy idáig hány felhasználó gépén figyelték meg a jelenséget, vagy hogy annak megelőzése vagy elhárítása végett utóbbiak tehetnek -e valamit.

Frissítés: a Microsoft időközben hivatalosan is elismerte a problémát és azt, hogy az az egész világon sújtja a Windows 10 Pro-t futtató felhasználókat. A cég szerint már dolgoznak a probléma elhárításán, amit legkésőbb a hét végére ígérnek.

Frissítés 2: A Microsoftnak közben a jelek szerint sikerült elhárítania a probléma okát, így az érintett Windows 10 Pro-k ismét érvényesnek ismerik fel licencüket, és gyakorlatilag maguktól "meggyógyulnak".