Az utóbbi időben egyre nagyobb divattá váló "dark mód" bevezetése nem csak hóbort, hanem hasznos dolog - állítja a Google. A cég szerint ugyanis a fekete háttér és sötét alapszínek megjelenítése kevesebb energiát igényelnek, aminek köszönhetően tovább bírhatják a telefonok az üzemet, mint a hagyományos, fehér-világos témával.

A cég mérései szerint a Google Maps esetében az energiamegtakarítás mértéke a dark módban akár a 63%-ot is elérheti a megszokotthoz képest, de a YouTube alkalmazás használata közben is 43%-kal kevesebb áramot evett a kijelző, ha a sötét módban használták. Mivel a képernyő a mobilok esetében az egyik legnagyobb energiafogyasztó az egész készülékben, ezért minden, az ő áramhasználatában elért csökkenés igen jelentős megtakarítást jelent a fogyasztásban, ami kedvező hatással lehet az akkus üzemidőre is.

A YouTube használata esetében is jelentős energiamegtakarítás érhető el a sötét móddal a normálishoz képestA YouTube használata esetében is jelentős energiamegtakarítás érhető el a sötét móddal a normálishoz képest

Igaz, csak OLED kijelzők esetében - ugyanis csak ezeknél függ a kijelző áramfelvétele a megjelenített pixelek színétől. Ugyanakkor az LCD-kijelzővel szerelt mobilok - mint pl. a régebbi generációs iPhone-ok - nincs értelme a sötét mód alkalmazásának, mert az nem okoz mérhető csökkenést a megjelenítő energiafogyasztásában.

Hasonló módon nincs értelme a sötét mód alkalmazásának az asztali gépeken sem, nem csak azért, mert jellemzően az azokhoz csatlakoztatott monitor is LCD technológiát használ, de azért is, mert ott egyes komponensek (mint pl. a merevlemez, a videókártya, de gyakran a processzor is) sokkal több energiát fogyasztanak a kijelzőnél, és mert az áramellátását nem akku biztosítja.