A Microsoft hamarosan jelentős mértékű átalakításnak fogja alávetni legismertebb szoftvercsomagja, az Office kinézetét, hogy az jobban illeszkedjen a cég új Fluent designnyelvének stílusába, amit a cég a Windows-ba is elkezdett bevezetni annak legutolsó frissítésében. Az Office megújításának első lépéseként a vállalat áttervezte az irodai alkalmazások ikonjait, amiket a héten be is mutatott a nyilvánosságnak.

Az új képecskék szakítanak az elődök változó szögeket bezáró idomaival, és helyette mindent egymással párhuzamosan, egymás alá, illetve fölé rendeznek el. Ennek ellenére - kicsit ellentmondásos módon - a korábbi "lapos" megoldás helyett sokkal inkább 3D-s, térbeli hatást keltenek árnyékok segítségével, és az egyes alkalmazásokat szimbolizáló piktogramokat is élesebben elválasztják az előbbiekre utaló kezdőbetűktől.

Az Office legújabb ikonjaiAz Office legújabb ikonjai

Ugyanakkor maguk az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó piktogramok is jobban eltérnek egymástól, és a redmondi tervezők némi plusz színt is vittek beléjük azzal, hogy az eddigi egyetlen egy - szintén az egyes alkalmazásokra jellemző - szín helyett utóbbi 4-5 különböző árnyalatát is alkalmazták bennük.

A Word ikonjának fejlődése az elmúlt másfél évtizedben - jobbra a most bemutatott, legújabb változatA Word ikonjának fejlődése az elmúlt másfél évtizedben - jobbra a most bemutatott, legújabb változat

Mindezeknek köszönhetően az új Office ikonok nem csak modernebbnek és élettel telibbnek tűnnek, de jobban is megkülönböztethetők lesznek egymástól, illetve környezetüktől, mint korábbi társaik.

A Microsoft egyelőre nem közölte, hogy az új ikonokat mikor tervezi bevezetni az Office-ba, de mivel azok egy átfogóbb design-frissítés részét képezik, ezért vélhetően egy darabig még várni kell majd, míg utóbbival együtt megjelennek az alkalmazáscsomagban.