A Google a hét közepén letölthetővé tette jól ismert böngészője legújabb kiadását, ami szokásos apróbb finomítások mellett ezúttal egy igen lényes változtatással érkezik. Az új Chrome 71 ugyanis elődeinél is több reklámot blokkol a weblapokon - konkrétan az összeset azokon az oldalakon, amik elfogadhatatlan módon tolják azokat a felhasználók arcába.

Az új blokkolási mód bevezetéséről már korábban írtunk a PC Fórumon, amikor a Google egy hónapja bejelentette azok közelgő bevezetését. A most megjelent Chrome azonban már tényleg foganatosítja az ott leírt szabályokat, és a korábbiakkal ellentétben nem csak a szemtelen reklámokat, de minden hirdetés megjelenését megakadályozza azokon az oldalakon, amik előbbiekkel próbálnak meg visszaélni.

Itt többek között az olyan technikákról van szó, mint amikor egy oldal a reklám bezárásának kísérletére még több reklámot jelenít meg, vagy úgy helyez el hirdetéseket, hogy azok szinte teljesen kitakarják a lényeges tartalmat, illetve akadályozzák a hozzáférést azokhoz. Ezekkel szemben mostantól a Google böngészője zéró toleranciát hirdet, és minden hirdetés megjelenítését letiltja a nekik otthont adó oldalakon.

Ugyanakkor az új Chrome már figyelmezteti a felhasználókat arra is, ha egy oldal megpróbálja eltitkolni a rajta keresztül végrehajtott vásárlások és tranzakciók valódi költségeit, vagy ha "elfelejt" szólni, hogy egy adott művelet meg fogja terhelni a hitelkártyánk.

Az új Chrome 71-et egyelőre csak Windows, Linux és macOS rendszerekre lehet letölteni, de pár napon belül a böngésző Androidon és iOS-en futó kiadásában is megjelennek a változások.