Újabb, a Microsoft számára meglehetősen kellemetlen ítélet született a napokban egy, a céggel szemben a Windows 10 kényszerfrissítése kapcsán indított perben. Az ügyben eljáró finn bíróság ugyanis arra kötelezte a redmondi konszern képviseletét, hogy 1100 eurós (353 ezer forintos) kártérítést fizessen ki egy férfi részére, amiért utóbbi eredetileg Windows 8.1-et futtató gépére az illető engedélye nélkül telepítette fel pár éve az új rendszert.

A férfi azért perelte be a céget, mert a Windows 10 automatikus feltelepülését követően a számítógépe használhatatlanná vált, és a hibát a Microsoft ügyfélszolgálata sem tudta elhárítani rajta. A megoldást végül az jelentette, hogy az illetőnek új hardverelemeket kellett venni a gépébe, hogy az Windows 10-zel is működőképes legyen - és az ennek kapcsán felmerült költségei megtérítését követelte a cégtől.

A finn férfi eredetileg 3000 eurót követelt volna a Microsofttól, de végül a fogyasztóvédelmi bíróság csak az eredeti igény alig kicsit több, mint egy harmadát látta megalapozottnak, és ennek kifizetésére kötelezte a céget. Az ugyanakkor nem az első vagy egyetlen eset, amiben a redmondi konszern hasonlóan komoly kártérítést kénytelen fizetni a Windows 10-re történő kényszerfrissítés miatt.

Korábban ugyanis az Egyesült Államokban is sikerült több felhasználónak hasonló okokból több százezer, illetve több millió forintnak megfelelő összeget kiperelni a cégből, az idei év elején pedig nem kevesebb, mint 1500 milliárdra perelte be a vállalatot egy áldozata - amely ügyben azonban nem tudjuk, hogy született -e már ítélet.