Bár az Apple az iPhone-eladások az utóbbi időben tapasztalt durva visszaesését politikai és gazdasági okokkal próbálja magyarázni, valójában úgy tűnik, hogy a jelenségnek lehet ennél jóval egyszerűbb magyarázata is. Méghozzá az, hogy azért vesznek kevesebb almás telefont az emberek világszerte, mert kiderült, hogy egy egyszerű akkucserével is újra villámgyorssá lehet tenni az Apple által amúgy eddig sunyiban módszeresen belassított készülékeket.

Legalábbis erre utalnak a vállalat által a napokban nyilvánosságra hozott adatok, amik szerint az új iPhone-értékesítések visszaesésével párhuzamosan elképesztő mértékben nőtt a cégnél elvégeztetett akkucserék száma. Az Apple még 2017 végén volt kénytelen beismerni, hogy az energiatároló egység cseréjével újra gyorsabbá tehetők telefonjai - nem sokkal ez után pedig az addigi közel 10x-esére ugrottak azon szervizlátogatások számai, amikben pont ezt kérték korábbi készülékeinek tulajdonosai a cég szakembereitől.

Az akkumulátor cseréjével ismét fürgévé tehetők a régebbi iPhone-ok is. Akkor minek venni újat?Az akkumulátor cseréjével ismét fürgévé tehetők a régebbi iPhone-ok is. Akkor minek venni újat?

Az Apple a korábbi években csak 1-2 millió akkucserét hajtott végre az iPhone-okon az Egyesült Államokban, tavaly azonban ez a szám mindjárt 11 millióra ugrott fel. A dolog persze érhető annak tükrében, hogy az akkugate-nek is nevezett botrány kirobbanása után a vállalat alig 29 dollárra mérsékelte ezen szervizművelet díját - ugyanakkor magyarázattal szolgálhat az új iPhone-ok iránt mutatkozó kereslet drámai csökkenésére is.

Egyébként amennyiben ez az ok-okozati összefüggés helytálló, az egyben bizonyítja azt is, hogy az Apple keményen hasznot húzott az iPhone-ok fokozatos lassításából - hiszen eladási mutatói részben ezért voltak olyan magasak a megelőző években. A cég korábban cáfolta, hogy üzleti érdekből lassította be telefonjait, és azt mondta, hogy ezt kizárólag a felhasználók érdekében tette meg.

A csökkenő iPhone-eladások miatt mindenesetre az Apple a hónap elején másodszor is kénytelen volt csökkenteni beszállítóinak leadott megrendeléseit, valamint üzleti prognózisát is - a cég részvényei pedig az elmúlt hónapokban szintén mélyrepülésbe kezdtek.