A Microsoft a Windows tavasszal érkező kiadásában több másik mellett egy olyan fejlesztést is be fog vezetni, ami jelentősen megkönnyíti majd a rendszerbe épített linuxos alrendszer használatát. A 2019 Áprilisi Frissítés-ben ugyanis már a Windows 10 saját eszközeivel - mint pl. a Fájlkezelő - is el lehet majd érni, illetve szerkeszteni az úgymond linuxos fájlokat is, anélkül, hogy ez katasztrofális következményekkel járna.

Mindeddig ugyanis erre nem volt lehetőség, a rendszer hibrid szerkezete miatt. Bár a linuxos alrendszer állományait a felhasználó kilistázhatta a szóban forgó, natív windows-os eszközökből is, a fájlok megnyitása vagy pláne szerkesztése viszont durva következményekkel járt. Ilyenkor ugyanis a linuxos állományok zárolásra kerültek a Windows rendszer által, ami meggátolta a Linux alrendszer számára a további hozzáférést ezekhez - ez pedig adatvesztéshez és más csúnya dolgokhoz vezethetett.

A linuxos állományokat eddig is lehetett látni az Intézőből, megnyitásuk vagy pláne módosításuk azonban végzetes hibát okozhatottA linuxos állományokat eddig is lehetett látni az Intézőből, megnyitásuk vagy pláne módosításuk azonban végzetes hibát okozhatott

Az új Windows 10-ben azonban a Microsoft végre megoldotta a két rendszer összeegyeztetését egymással, így gond nélkül lehet majd a Linux alrendszer állományait is elérni a Windows saját eszközeiből is. Ez ugyanakkor egyelőre csak akkor lesz biztonságos, ha a Linux disztribúció közben fut - bár a Microsoft azt mondja, hogy a későbbiekben meg fogja oldani azt is, hogy leállított Linux mellett is jól működjön a dolog.