Bár a Google Play áruházából százszám lehet letölteni Androidra a vírusirtó alkalmazásokat, ezek többsége gyakorlatilag teljesen haszontalan - derítette ki egy elemzés. A magukat ekként hirdető app-ok többsége ugyanis még minimálisan elfogadható mértékben sem képes a kártevők és fenyegetések felismerésére, így pedig az eszköz, illetve a felhasználó megvédésre sem.

Az AV-Comparatives 250 különböző, a Play Store-ból letölthető antivírus vonatkozásában vizsgálta meg, hogy azok milyen arányban képesek 2000 különböző androidos kártevő azonosítására. A teszt eredményei lesújtóak voltak:a programok két harmada ugyanis még a vírusok egy harmadát sem tudta felismerni, és csak minden tizedik vírusirtó (alig 23 darab) volt képes mind a 2000 fenyegetés felismerésére.

A legmeglepőbb ugyanakkor az volt, hogy mind a 250 megvizsgált vírusirtó alkalmazásnak 4-es vagy jobb átlaga volt a Play Store értékelései között - ami azt jelenti, hogy a felhasználók (nem meglepő módon) képtelenek helyesen megítélni ezek hatásosságát, illetve, hogy ilyen programok esetében nem lehet hagyatkozni más felhasználók visszajelzéseire azok hatásosságának vonatkozásában.

A tesztelt antivírus programok teljes listáját és az általuk elért eredményeket az érdeklődők itt tekinthetik át részletesen.