A Facebook a napokban megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciáján rendkívüli változásokat jelentett be szolgáltatásaiban. A közösségi oldal ugyanis közölte, hogy hamarosan alapvetően fogja átalakítani weboldalát és alkalmazásait, amik nem csak megjelenésükben, de funkcióikban is erősen változnak majd.

Az egyik legnagyobb horderejű változásnak az ígérkezik, hogy a Facebook a globális hírfolyam helyett a jövőben a felhasználói csoportokat fogja működése - és persze felülete - középpontjába helyezni. Ezzel a szájt gyakorlatilag a közelmúltban végleg kimúlt Google+ koncepcióját venné át, ami ugyan köröknek nevezte ezeket, de ugyanígy a felhasználói csoportokra épített.

Hamarosan így fog kinézni a FacebookHamarosan így fog kinézni a Facebook

Szintén nagyobb hangsúlyt fog fektetni a jövőben az oldal az eseményekre, amik külön fület fognak kapni a nyitóoldalon. Itt ezek után a Facebook automatikusan meg fogja jeleníteni azokat az eseményeket, amik a felhasználó lakhelye közelében történnek majd, és érdekelhetik őt.

A közösségi szájt ezen kívül a piacterével és a kiterjesztett, illetve virtuális valóság-támogatásával kapcsolatban is fejlesztéseket jelentett be, amik azonban vélhetően kevés embert fognak érinteni, főleg a világ ezen részén. Ezzel szemben várhatóan rengetegen fogják nálunk is használni a Messenger üzenőprogram asztali kiadását, ami Windows-on és Mac-eken is fog futni, és már mobil nélkül is lehetővé teszi majd a chatelést és üzenést másokkal.

A Facebook egyébként utóbbival kapcsolatban az ígéri, hogy végponttól végpontig titkosítást fog bevezetni rajta, egy új funkció révén pedig a földrajzilag egymástól távol lévő családtagok, ismerősök és barátok is együtt nézhetnek rajta majd videókat, amikről beszélgethetnek is közben.

A most bejelentett újdonságok bevezetését a Facebook jelenleg az idei évre ígéri.