A Microsoft a héten megrendezésre kerülő BUILD konferencia első napján egy első hallásra szinte hihetetlen bejelentést tett. A cég ugyanis közölte, hogy a jövőben Windows rendszere Linux kernellel fog a felhasználókhoz kerülni.

A bejelentés persze csalóka, mert nem azt jelenti, hogy Redmond lecserélné operációs rendszerében az annak három évtized óta alapját képező NT kernelt a nyílt forrású rendszermagra. Ehelyett arról van szó, hogy csak a rendszer Windows Subsystem for Linux (WSL) nevű bővítése - ami a linuxos alkalmazások futtatását teszi lehetővé Windows alatt is - a jövőben egy teljes értékű Linux kernelt is tartalmazni fog.

A már mostani Windows 10-ekben is elérhető WSL ugyanis jelenleg egy hibrid kernelre épül, ami nem az eredeti Linux kódokon alapul, hanem utóbbiak egy, a Microsoft-féle újramegvalósítását képezi. A jövőben azonban a WSL az eredeti Linux kernel forrásából kerül majd deriválásra, és egy egyszerűsített virtuális gépen fog futni a Windows-on belül.

Ennek köszönhetően a WSL az eddigieknél egyrészt sokkal (akár 20x) gyorsabban fogja tudni futtatni a Linux kódokat, másrészt sokkal jobb kompatibilitást tud majd biztosítani az eredeti Linux-szal is. A nyílt forrású rendszermag új fejlesztései pedig szintén rövid időn bekerülhetnek majd a WSL-be, ami egyébként az alaprendszerhez hasonlóan a Windows Update-en keresztül majd frissítésre, illetve foltozásra.

A Microsoft nem közölte, hogy az új, eredeti Linux kernelre épülő Windows Subsystem for Linux 2.0 a Windows 10 melyik verziójában válhat majd elérhetővé, de jelenleg reálisan a jövő év első felére várt, egyelőre csak 20H1-ként emlegetett kiadásban érdemes erre számítani.