Bár az SSD-meghajtók ára az elmúlt egy év alatt már így is jelentős mértékben csökkent, az év második felére még ennél is olcsóbb válhatnak. Áruk ugyanis 2019 végére történelmi mélységbe zuhanhat, és a gigabájtonkénti 10 dollárcentnél is kevesebbre csökkenhet nagyobb kapacitású variánsaikban.

Legalábbis ezt állítja legújabb elemzésében a TrendForce piackutató cég, ami szerint a SATA csatolóval szerelt SSD-meghajtók ára 15-26%-kal, a PCIe interfésszel rendelkező egységek ára pedig 16-37%-kal csökkenhet majd az idei második negyedévben. Ráadásul utóbbiak magasabb áresése miatt szinte teljesen el fog tűnni a különbség a SATA és a PCIe SSD-k között, aminek köszönhetően egyre többet fognak vásárolni utóbbiakból is.

Az SSD-meghajtók árainak alakulása az elmúlt három év alattAz SSD-meghajtók árainak alakulása az elmúlt három év alatt

Annyira, hogy a TrendForce szerint az idei év végére már minden második SSD-t a jóval gyorsabb átviteli sebességet biztosító PCIe illesztéssel adnak majd el. A cég szerint ezen kívül az eddigi 128 GB helyett az 512 GB fog válni a legnagyobb mennyiségben vásárolt kapacitássá, amint a felhasználók elkezdik majd 500 GB és 1 TB közötti merevlemez egységeiket lecserélni az új típusú háttértárolókra.

A piackutató szerint az áresés az idei év harmadik negyedében is folytatódni fog, de vélhetően már csökkent ütemmel. Ennek oka az év ezen szakaszában mindig fellendülő kereslet, ami azonban a prognózis szerint az árak további esését nem fogja tudni teljesen megállítani.