Öt évvel azután, hogy beszüntette a Windows XP támogatását, a Microsoft kedden meglepő lépésre szánt el magát. A tegnapi foltnapon a cég egy újabb frissítést adott ki az idén már 18 évesnél is öregebb operációs rendszerhez, ami egy biztonsági hibát zár le abban.

A Microsoft azért döntött a korábban már sírba helyezett rendszer foltozása mellett, mert a sebezhetőség esetében egy olyan kritikus hibáról van szó, aminek kihasználásával felhasználói interakció nélkül is terjedő féregprogramokat is lehet készíteni. 2017-ben egy hasonló sérülékenységnek köszönhetően terjedt el a WannaCry kártevő is, ami akkor világszerte számos kormányzat és óriáscég működésében is komoly zavarokat okozott.

A hiba egyébként a távoli asztalelérési szolgáltatásban bújik meg, így csak azokat a gépeket érinti, amiken ez fut és elérhető is. Ugyanakkor mivel a sebezhetőség a Windows XP mellett a Windows 7-ben, valamint a Windows Server 2008-ban és a Windows Server 2008 R2-ban is megtalálható - amiket gyakran távolról adminisztrálnak -, ezért viszonylag sok gép lehet megtámadható kihasználásával.

A mostani nem az első eset, hogy a Microsoft javítást ad ki a már az évtized közepe előtt nyugdíjba küldött Windows XP-hez. A cég ugyanis 2017-ben két alkalommal is hasonló sebezhetőségeket lezáró foltokat publikált a rendszerhez, amik közül az egyik a már említett WannaCry további terjedését gátolta meg.