Egy biztonsági kutatónak sikerült egy új, mindeddig javítatlan veszélyes sebezhetőséget találnia a Windows rendszerekben, amihez egy kész támadókódot is közzétett. A Windows 10-en felfedezett, de némi finomítással egészen az XP-ig visszamenőleg a rendszer minden korábbi verziójában is kihasználható hiba révén hackerek rendszergazdai jogokra tudnak szert tenni - tehát akár az egész gép feletti irányítást is átvenni.

A jó hír, hogy a sebezhetőség önmagában az otthoni felhasználókra nem jelent komoly veszélyt, mivel kihasználásához az szükséges, hogy a támadó valamilyen más úton kódot csempésszen a gépre. Ugyanakkor a vállalati rendszergazdáknak fájhat miatta a feje, hiszen lehetővé teheti a korlátozott jogokkal rendelkező felhasználók számára is, hogy az ő jogosultságaikra tegyenek szert a gépeken.

Sajnos a sebezhetőségre egyelőre nincs javítás, így az kihasználható a legújabb frissítéseket tartalmazó Windows-okon, beleértve a Windows 10 mellett a Windows Server 2016 és Windows Server 2019 rendszereken is.