A Microsoft szerdán letölthetővé tette Insider programja felhasználói számára a Windows 10 egy olyan kiadását, amiben már a cég által Windows Subsystem for Linux 2-nek (WSL2) elnevezett alrendszer található meg. Utóbbi egy olyan virtuális Linux környezetet takar, amiben a nyílt forrású kernel egy eredeti és teljes értékű változata munkálkodik a linuxos parancsok és programok futtatásán.

Ugyan a Microsoft már az Évfordulós Frissítés óta biztosít egy ilyen virtualizált Linux környezetet a Windows 10-felhasználók számára, az eddig egyfajta emuláció révén működött, amiben egy, maga a Microsoft által kreált kódbázis utánozta a nyílt forrású rendszermag hívásait a Windows kernel felett. Ez a megoldás ezért nem volt teljesen kompatibilis az eredeti Linux kernellel, ráadásul gyakrabban lassabb működést tudott csak biztosítani utóbbinál.

Az új, immár valódi Linux kernelre épülő alrendszer a Windows 10-benAz új, immár valódi Linux kernelre épülő alrendszer a Windows 10-ben

A most közzétett WSL2 ezzel szemben már a lehető legnagyobb mértékben az eredeti Linux kernel kódjára épül, és arra bízza a hívások teljesítését, amiket csak a legalsóbb, legelemibb szinten hangol össze a Windows saját rendszermagjának működésével. Az így létrejött virtuális Linux környezet így teljesen úgy működik, mint eredeti társa, ráadásul sok helyzetben állítólag gyorsabban is a korábbi megoldásnál.

A Windows 10 "normál" változatát használók számára az új, valódi Linux kernellel üzemelő Windows Subsystem for Linux 2 vélhetően az ősszel fog elérhetővé válni az akkor megjelenő nagy frissítés részeként.