A Microsoft által a hét elején kiadott szokásos havi Windows foltcsomag a biztonsági javítások mellett egy furcsa komponenst is tartalmazott - vették észre szemfüles felhasználók. A frissítés ugyanis a Windows 7-es gépekre feltelepítette a Compatibility Appraiser-t is, amit egyes, alufóliasisakot viselő felhasználók félnek, mint ördög a szenteltvizet.

Ennek oka az, hogy ezt az eszközt a Microsoft korábban adatgyűjtésre, illetve az újabb Windows-változatokra történő áttérésre ösztönző programjaiban is felhasználta - és a feltételezés a fenti személyek részéről az, hogy most is erre készülhet. Ugyanakkor az elmélet mellett szól, hogy a programot kizárólag a Windows 7 ehavi frissítésgyűjteményében találtak meg, a Windows 8.1-hez és Windows 10-hez kiadott társaiban azonban nem.

Ez persze nem lenne meglepő annak tükrében, hogy a Windows 7 életciklusának utolsó hónapjaiba lép be, hiszen a rendszer támogatása a jövő év elején véglegesen megszűnik az átlagfelhasználók számára. Így nem kizárt, hogy a Microsoft valóban új módokon kívánja felhívni erre a felhasználók figyelmét, illetve felajánlani nekik egy újabb Windows-ra történő áttérést - függetlenül attól, hogy erre már hónapok óta tesz kísérleteket.

A másik oldalon jogos lehet a kritika azok részéről is, akik azt mondják, hogy a havi frissítések csak biztonsági hibákat kellene javítaniuk, és nem szabadna ettől eltérő jellegű programokat felrakniuk a gépekre. Persze az is igaz, hogy a Windows 7-ről újabb rendszerre történő áttérés hamarosan biztonsági következményekkel is jár - így a dolog nem teljesen fekete és fehér ebben az esetben sem.