A Windows 10 jövőben megjelenő kiadásai képessé válhatnak majd arra, hogy valamilyen módon a felhőből telepítsék újra magukat a gépekre. Az új funkció első nyomai már ott vannak a Microsoft által a héten kiadott legújabb Insider verzióban, amiben ugyanakkor az még nem működőképes - írja a cég egy friss blogposztjában.

Ennél többet azonban sajnos a Microsoft nem árul el az újításról - így azt sem lehet tudni, hogy az pontosan hogyan működik majd. Egyesek szerint ez csak arra lesz jó, hogy a felhasználó, ha újra akarja telepíteni a gépét, akkor azt a Windows 10 legfrissebb változatából tehesse majd meg, és úgy, hogy ehhez nem lesz szüksége egy telepítőmédia - pl. egy bootolható tollmeghajtó vagy DVD lemez - külön letöltésére és elkészítésére ezt megelőzően.

Mások abban reménykednek, hogy a szóban forgó felhős helyreállítási funkció gyakorlatilag a felhasználó teljes korábbi telepítését is automatikusan vissza tudja majd tölteni a gépre - beleértve a dokumentumokat és telepített programokat is -, például olyan esetekben, amikor az eredeti telepítésnek otthont adó gép meghibásodik vagy végzetes adatvesztés történik rajta.

Jelenleg még az is kérdéses, hogy az újítás a Windows 10 jövő tavasszal megjelenő következő jelentős funkcionális frissítésében mutatkozik majd be, vagy már az őszi, kisebb frissítésben is elérhetővé válhat -e.