A Microsoft a múlt hét végén elérhetővé tette a Windows 10 egy olyan új előzetes kiadását, ami már rendelkezik a felhőből település képességével. Az újítás - aminek érkezéséről már egy hónapja beszámoltunk - garantálja, hogy a gép újrahúzásakor egy működő és valóban eredeti állapotú Windows 10 telepítést kapunk, függetlenül attól, hogy a gépünkön lévő rendszer milyen állapotban van.

Az új funkció ugyanis a Windows alapállapotba történő visszaállításának egy bővítéseként jelenik meg. Ez, a már a korábbi Windows-okban is elérhető lehetőség ugyanis eddig úgy működött, hogy a gépen már megtalálható telepítés állományaiból hozta létre az új, úgymond alapállapotú Windows 10-et.

A felhőből telepítés a már eddig is meglévő alapállapotba visszatérési lehetőség új opciójaként jelenik megA felhőből telepítés a már eddig is meglévő alapállapotba visszatérési lehetőség új opciójaként jelenik meg

A megoldás nagy előnye az volt, hogy nem igényelte plusz hely fenntartását a háttértárból a telepítőfájlok vagy az ún. recovery partíció részére, cserébe viszont érzékeny volt arra, ha a rendszerfájlok valamelyikében valamilyen sérülés állt elő. Ezzel szemben a most megjelent új funkció újból letölti a felhőből a Windows 10 összes állományát, így az általa létrehozott telepítés garantáltan sérülésmentes lesz.

Ugyanakkor - némileg érthetetlen módon - az új funkció sem ad lehetőséget arra, hogy az eddig meglévő helyett a Windows 10 legújabb kiadása kerüljön lehúzásra és felrakásra a felhőből. Így a felhasználók ezzel az opcióval is csak régebbi Windows 10-ükre térhetnek vissza, amit aztán legfeljebb installáció után frissíthetnek a legújabb kiadásra.

Ennek ellenére a Microsoft szerint az újítást mindenképpen érdemes lesz használniuk azoknak, akik megfelelően gyors internet-kapcsolattal rendelkeznek, így ugyanis gyorsabban tudják majd újratelepíteni gépük annál, mint ha a hagyományos, helyből történő újratelepítést választanák.

A most megjelent Windows 10 Insider egyébként egy másik újítással is érkezik: hibrid és táblagépeken ugyanis már egy továbbfejlesztett tablet móddal jelenik meg. Ebben pl. a tálca ikonjai között nagyobb hely van a mellényomások elkerülése végett, a keresősáv viszont egy ikonba kerül zsugorításra, hogy több helyet hagyjon az ikonoknak,