A Microsoft a Windows 10-ben hamarosan egy olyan fejlesztést fog bevezetni, aminek köszönhetően az még jobban képes lesz a felhasználók privátszféráját megvédeni. Az ún. DNS over HTTPS (DoH) révén ugyanis már az internetes címek névfeloldása is titkos lesz, így sem a szolgáltató, sem a kormányzati szervek - vagy a hálózaton lehallható más entitások - nem tudhatják majd meg, hogy a felhasználó pontosan milyen oldalakat is keres fel.

A HTTPS az utóbbi években történt széleskörű elterjedésének köszönhetően ugyan már most is nehéz utóbbiak számára megtudni azt, hogy a felhasználók egy szájton belül milyen cikkeket olvasnak el, milyen üzeneteket küldenek oda be, vagy miket töltenek le. Ugyanakkor azt, hogy milyen weboldalakat vagy szolgáltatásokat hívnak a felhasználók fel még mindig könnyű megállapítani, mivel a HTTPS kapcsolat felépítését követően az internetes címek (pl. "pcforum.hu") feloldása titkosítatlanul, a hagyományos DNS protokollon keresztül történik meg.

Az új DNS over HTTPS azonban már ezt a műveletet is titkosítaná, ami gyakorlati szempontból lehetetlenné teszi majd akár csak ennek az információnak a kifejtését is pusztán a hálózati kommunikáció monitorozásán keresztül harmadik felek számára. Bár egyes esetekben az IP-címük alapján továbbra is azonosítani lehet majd a weblapokat, ha utóbbiak közül több is elérhető egy szerveren, ez már problémás lesz.

Ezen kívül a névfeloldás titkosított csatornára terelésével nehezebbé válik majd a kormányzatok vagy szolgáltatók számára oldalak és szolgáltatások szelektív blokkolása, azaz, gyakorlatilag az internet cenzúrázása az általuk nem megfelelőnek tartott tartalmak vonatkozásában.

A Microsoft egyelőre nem közölte, hogy mikor lesz várható az új, immár titkos névfeloldási lehetőség bevezetése a Windows 10-be. Azok akik addig is jobban szeretnék a fent írt információkat a kíváncsi szemek elől eltitkolni használhatják a Firefox és a Chrome kísérleti opcióit - ezekben a böngészőkben ugyanis előzetes jelleggel már most be lehet kapcsolni a DNS over HTTPS névfeloldást.