A múlt hét végén, 79 éves korában Los Angeles-i otthonában elhunyt Rene Auberjonois, akit a sci-fi műfaj rajongói elsősorban a Star Trek franchise-ből ismerhetnek. Az egyébként rendkívül sokrétű színész ugyanis hét évadon keresztül formálta meg a Deep Space 9 egyik legkedveltebb karakterét, az alakváltó Odo biztonsági tisztet.

Ugyanakkor az 1940-ben született Auberjonois számos másik sci-fi TV-sorozat egy-egy epizódjában is felbukkant - köztük a Star Trek: Enterprise-ban, a Stargate SG-1-ben, a The Outer Limits-ben és a Warehouse 13-ban is; de kapott szerepeket az NCIS-ben, az L.A. Law-ben, valamint a Matlock-ben, a Gyilkos sorok-ban és a Chicago Hope-ban is számos további mellett.

Rene Auberjonois-t legtöbben Odo-ként ismerték a Star Trek: Deep Space 9-bólRene Auberjonois-t legtöbben Odo-ként ismerték a Star Trek: Deep Space 9-ból

Ezen kívül az egyik főszereplője volt a Rendőrakadémia 5-nek is, ahol az egyik főgonoszt formálta meg, és - ugyan kevéssé felismerhető formában, de - ott volt a Star Trek IV-ben is, és egy tucatnyi másik sikeres hollywoodi filmben is. Számos rajzfilmnek kölcsönözte hangját is, és néhány videójátékban is lehetett hallani - köztük a Fallout: New Vegas-ban, a Command and Conquer: Renegade-ben és az Uncharted 2-ben, valamint két Star Trek játékban is.