A napokban furcsa jelenséget kezdett el produkálni világszerte számos felhasználó gépén az egy hónappal ezelőtt nyugdíjba küldött Windows 7. A Microsoft által nyilvánosan már nem támogatott rendszer ugyanis egyeseknél elkezdte megmakacsolni magát, és igencsak hepciás módon reagálni arra, ha megpróbálják leállítani őt.

Az érintett felhasználóknál ugyanis a Windows 7 egyszerűen közli az illetőkkel, hogy leállításához nincs joguk - majd folytatja tovább dolgát, mintha semmi sem történt volna, kvázi kikapcsolhatatlanná téve a gépet. Bár a felhasználók természetesen továbbra is áramtalaníthatják masináikat, ezáltal végső soron mégiscsak elérve annak kikapcsolását, különösen az integrált akkus hibrideken és táblagépeken igen körülményessé válhat azok leállítása.

Jelenleg nem egyértelmű, hogy mi okozza a problémát, ami állítólag minden érintett felhasználónál csak az elmúlt napok során jelent meg. Ez arra utalhat, hogy azt egy, a Microsoft által a hónap elején elérhetővé tette frissítés okozhatja - de biztosat még nem tudni az ügyben. Az ugyanakkor kérdés, hogy vajon érkezik -e majd javítás a problémára, tekintve, hogy hivatalosan már egy hónapja megszűnt annak ingyenes támogatása.

Ha ilyen nem fog elérhetővé válni, abban az esetben a felhasználók kizárólag az itt leírt módszerrel próbálhatják meg rendszerük leállításának képességét visszanyerni, ami azonban a Windows 7 biztonsági beállításainak alapvető átírását igényli tőlük.

A mostani zsinórban a második igen kellemetlen és frissen megjelent bug, amit az év elején nyugdíjba küldött Windows 7-ben azonosítanak. Korábban a Microsoft utolsónak szánt javítása a rendszerhez egy rakás felhasználónál kikapcsolta a háttérképet, és helyette fekete asztalt kezdett el megjeleníteni - ezt a bugot azonban egy úgymond utolsó utáni javítással Redmond orvosolta.