A Microsoft a napokban egy új bejegyzéssel bővítette egy hónappal ezelőtt kiadott KB4535996 frissítésének "ismert problémái" szekcióját. Ezek szerint a február végén publikált folt elronthatja a Windows 10 internet-elérését - méghozzá elsősorban pont azoknak, akik otthonról kényszerülnének dolgozni a koronavírus-járvány miatt.

A bug ugyanis elsősorban azoknál a felhasználóknál jelentkezhet, akik a virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolaton át jelentkeznek be a céges intranetre, és valamilyen proxy-t használnak az internet elérésére. Nekik a hiba miatt azt jelezheti a gépük, hogy nem él az internet-kapcsolatuk, miközben valójában azzal semmi probléma sincs, ezt leszámítva.

A probléma ugyanakkor nem csak azt jelenti, hogy a felhasználók egy téves hibajelzést kapnak, hanem működési rendellenességet is okozhat az olyan alkalmazásokban, amik a WinHTTP vagy WinInet felületeken keresztül próbálják elérni az internetet. Ezek ugyanis nem lesznek hajlandók kapcsolódni a világhálózathoz, annak ellenére sem, hogy valójában semmi nem akadályozná ezt - azért, mert a rendszer az internet-kapcsolat (hamis) szakadását jelzi nekik.

Ilyen, érintett alkalmazás a számtalan harmadik fél által gyártott mellett a Microsoft saját Office, Outlook és Internet Explorer szoftvere, sőt, a Teams csomagja is, aminek zavartalan működése szintén kritikus fontosságú lenne a járvány idején az otthonról történő bedolgozás esetén.

A Microsoft azt mondja, hogy dolgozik már a probléma elhárításán, és hogy amint sikerül megoldania azt, egy javított változatot fog elérhetővé tenni a frissítésből. Az ugyanakkor még kérdés, hogy erre mikor kerül majd sor, hiszen a cég éppen a napokban jelentette be azt is, hogy leáll a Windows-okhoz készült frissítések kiadásával, és határozatlan ideig kizárólag csak biztonsági javításokat fog azokhoz publikálni.