Bár a Microsoft az eredeti tervek szerint már a napokban ki szerette volna adni a Windows 10 következő verzióját, a cég az utolsó pillanatban mégis kénytelen volt annak közzétételét elhalasztani. Kiderült ugyanis, hogy a 2020 Májusi Frissítés egy rendkívül veszélyes biztonsági hibát rejt - emiatt pedig most heteket fog csúszni annak kiadása.

Legalábbis így tudja a céghez közeli forrásoktól a redmondi ügyekben jól informált Mary Jo Foley, aki úgy hallotta: a május 12-i, korábban tervezett kiadási időpontot a hiba miatt a Microsoft már most május 28-ára tolta hátra. Az új rendszert ugyan a fejlesztők már május 12-étől letölthetik majd, de a szélesebb nyilvánosság csak a hónap utolsó napjaiban férhet majd hozzá a frissítéshez - feltéve, hogy nem merül fel újabb probléma azzal kapcsolatban.

A korábban 20H1-ként emlegetett új Windows verzió nem az első, aminek kiadását a Microsoft egy, az utolsó pillanatban felfedezett bug miatt eltolja. Korábban így járt a 2018-as Április Frissítés is, aminek eredetileg márciusra tervezett kiadása először áprilisra csúszott, majd miután újabb hibákat fedeztek fel benne, végül májusban jelent csak meg.

Az ezt követő, 2018 Októberi Frissítés kapcsán aztán még nagyobb bakot sikerült lőnie a cégnek: ott ugyanis a kiadás után derült ki, hogy az új Windows 10 egyszerűen letörli egyes felhasználók dokumentumait, ami miatt a Microsoftnak akkor végül teljesen vissza is kellett vonnia a frissítést, és végül csak novemberben tette ismét - immár javított és végleges formában - elérhetővé azt.

A Windows 10 a hónap végére várt 2004-es verziója a korábbiaknál nagyobb kontrollt biztosít a felhasználóknak a frissítések telepítésének ütemezése felett, képes lesz a felhőből is elindítani újratelepítését, és egy teljesen átdolgozott Linux alrendszerrel (WSL) érkezik majd - sőt, állítólag jelentős gyorsulást is fog hozni azon gépeken, amikben még mindig hagyományos merevlemez látja el a háttértár szerepét a modernebb SSD helyett.